Gemiddelde leestijd: 3 Minuten

Nog niet zo lang geleden gaf ik een presentatie met de bovenstaande titel. Er zijn vele manieren om applicaties, data en desktops “aan de man” te brengen. In Nederland zijn met name de oplossingen van Citrix en VMware erg populair. Hoewel ik ze een warm hart toedraag kan het nooit kwaad om eens om je heen te kijken en je horizon te verbreden. Er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden.

First things first

Al deze oplossingen doen “iets” met gebruikers, applicaties en data, wel of niet in het bijzijn van een (virtuele) desktop. Het gebruik van een gebruiker-profiel oplossing wordt daarom aangeraden. De problemen die zich voor kunnen doen door hier geen of te weinig aandacht aan te besteden vallen buiten scope van dit artikel.

Vandaag de dag is de keuze op dat vlak eenvoudig. Iedere organisatie die gebruik maakt van Microsoft technologie, zij het in de vorm van Office / Microsoft 365, Multi-User op basis van RDSH (RDP), etc. kan gebruik maken van het FSLogix portfolio.

Overal, altijd en plaats onafhankelijk kunnen werken op ieder type apparaat, is het tweede punt wat deze oplossingen gemeen hebben. Het integreren of gebruik kunnen maken van de Windows Virtual Desktop propositie – met name de Windows 10 Enterprise Multi-Session variant – speelt bij velen eveneens een prominente rol.

De discussie m.b.t. of het publiceren van een desktop nog wel toegevoegde waarde biedt en wanneer welk alternatief een betere keuze zou zijn bewaren we voor een andere keer.

Appels met appels vergelijken

Onderstaand heb ik een aantal uitgangspunten op een rij gezet. Zie het als een soort baseline voor de moderne digitale werkplek anno 2020. Geen definitieve lijst natuurlijk, maar het geeft naar mijn idee een redelijk beeld van waar zoal aan voldaan moet worden.

  • Het publiceren van applicaties en desktops.
  • Enkele 1000-en gebruikers / werkplekken.
  • Gebaseerd op het MS RDP protocol.
  • Single en Multi-User (VDI / RDSH).
  • HTML5 gebaseerde browser ondersteuning.
  • Oud wordt nieuw… “SaaS-ifying” legacy.
  • Cloud native = een pre.
  • Gemiddeld intensief gebruik, mag ietsje meer zijn.
  • SSO, MFA, conditional access.
  • Image management.
  • On-premises en Cloud.
  • Gateway as a service.
  • Hoge mate van automatisering.
  • Monitoring en rapportage mogelijkheden.

Maar waarom dan?

Omdat keuze fijn is en concurrentie goed, met name voor de eindklant. Daarnaast zijn een aantal van deze oplossingen “Cloud Native” wat de nodige voordelen met zich mee brengt. Kosten, kan een belangrijke reden zijn. Eenvoud, ook wat betreft het licentie model. Een lage instap, geen beperkingen op het aantal af te nemen licenties.

Maar ook omdat het RDP protocol sterk is verbeterd de afgelopen jaren en in 70% van de gevallen of meer volstaat. Omdat het aanbod aan features en functionaliteiten van deze oplossingen meer dan voldoende blijkt voor het overgrote deel van de bedrijven.

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat het gebruik van enkel SaaS applicaties een Utopia blijkt voor de meeste (bestaande) organisaties. Legacy, pardon, traditionele Windows applicaties zullen ons nog vele jaren vergezellen. Ook hier zijn duizenden specialisten wereldwijd het over eens. M.a.w. met alleen een browser, zonder backend (on-prem of in de Cloud) ga je het voorlopig nog niet redden.

ruimte voor discussie 🙂

Het voor je eindgebruikers doen overkomen alsof er gebruik wordt gemaakt van een SaaS variant is natuurlijk een ander verhaal.

Alternatieven (een greep uit)

Cloud native zeg je?

Oke, maar wat betekend dat dan precies? “ Cloud native workloads zijn gebaseerd op een gedistribueerd (loosely coupled) en continuous integration en delivery model. Ze zijn niet machine of OS afhankelijk (opereren op een hoger abstractie niveau), API gedreven, bestaan uit lichtgewicht code en zijn mede daardoor extreem schaalbaar. “

Met andere woorden, niet monolithisch, flexibel, snel aan te passen, te testen en gebaseerd op technologieën als microservices, container technologie, serverless en/of Infrastructure as code.

Of anders geformuleerd, en heel kort door de bocht “geen IaaS”.

Voor de duidelijkheid

Ik heb het hier met name over de backend van de bovengenoemde oplossingen (de zogenaamde management/control plane’s). Natuurlijk maak je nog gebruik van virtuele machines, zeker. De manier waarop deze VM’s worden aangestuurd, onderhouden, gemonitord, etc. is echter volledig anders.

In de praktijk vertaald zich dat naar snelheid en efficiëntie, ook financieel. De eerder genoemde Windows Virtual Desktop propositie is een uitstekend voorbeeld. Applicaties en virtuele desktops worden op basis van VM’s aangeboden.

De volledige backend infrastructuur, het WVD management plane (de daadwerkelijke service die je afneemt) is volledig Cloud native opgebouwd. Omdat er veel efficiënter met de onderliggende (fysieke en virtuele) resources wordt om gegaan is het voor Microsoft bijvoorbeeld ook geen probleem om een enkele licentie aan te bieden (geen minimum). Er is immers geen volledige basis (IaaS) infra nodig.

In een volgende blog vertel ik je meer of de werking, infrastructuur en functionaliteiten die worden geboden door de hierboven genoemde oplossingen.

Dank voor het lezen.