Gemiddelde leestijd: 3 Minuten

Misschien is het je ontgaan maar (zeer) binnenkort lanceert Microsoft haar Windows Virtual Desktop (WVD) dienst. Hoewel nog niet precies duidelijk is wanneer, naar verwachting gedurende Q1 2019, is er ondertussen al veel over gezegd en geschreven. In dit blog zet ik kort uiteen hoe de WVD propositie is opgebouwd, om in de komende weken meer aandacht te besteden aan de praktische toepasbaarheid.

Het werken vanuit de Cloud is niets nieuws, virtuele werkplekken, applicaties, data het bestaat allemaal al langer. Echter, de manier waarop Microsoft haar nieuwe virtuele Cloud werkplek heeft vorm gegeven is wel degelijk anders dan wat we gewend zijn.

De WVD is een virtuele desktop/werkplek, gebaseerd op Windows 10 (de Enterpise variant) welke wordt aangeboden vanuit de Microsoft Azure Cloud, exclusief wel te verstaan. De WVD zal niet te gebruiken of te verkrijgen zijn vanuit andere Cloud aanbieders. Zelf draag je zorg voor je applicaties en/of data terwijl Microsoft het volledige beheer van de ‘backend’ op zich neemt.

De afgelopen jaren was het niet, tot zeer beperkt mogelijk om een op Windows 10 gebaseerde werkplek vanuit de Cloud af te nemen. Technisch is dit natuurlijk nooit een probleem geweest, het was puur een (strategische) licentie beperking vanuit Microsoft waardoor dit werd tegengehouden – ik zal je de details besparen. Nu deze laatste horde is weggenomen schreeuwt Microsoft dit, bijna letterlijk van de daken.

Er gaan geruchten dat er op een later moment ook een hybride, on-premises variant zal komen. Momenteel is dat nog speculatie.

Een Windows 10 werkplek vanuit de Cloud. Dat is natuurlijk mooi, maar niet heel erg bijzonder zou je zeggen. Gelukkig heeft Microsoft er alles aan gedaan om de WVD zo aantrekkelijk mogelijk te maken, voor zowel bestaande als potentieel nieuwe klanten.

Microsoft en (365) licenties

Microsoft heeft de licentie structuur sterk vereenvoudigd. Als je in het bezit bent van Microsoft 365 licenties, de E3, E5, of F1 variant dan is de WVD kosteloos te gebruiken. Dit geldt ook voor Windows E3 en/of E5 licenties. Het enige waar je voor betaald zijn de onderliggende middelen welke je Windows 10 WVD’s op het Azure platform verbruiken – denk hierbij aan geheugen, processor, opslag, dat soort zaken.

Een tweede, toch wel bijzonder gegeven is dat de WVD ‘multi-user’ is, of zou kunnen zijn. Met andere woorden, de Windows 10 variant welke voor de WVD wordt gebruikt kan door meerdere gebruikers tegelijkertijd worden gebruikt. Een concept wat we al jaren kennen van de verschillende Microsoft Server besturingssystemen. Een ‘industry first’ zoals dat zo mooi wordt genoemd.

Save the date – 28 maart 2019 organiseert Come Get IT haar eerste kennis evenement van 2019. Informatie rondom de Windows Virtual Desktop zal hierbij niet ontbreken. Meer informatie volgt snel!

Overigens wordt Windows 10 ‘single-user’ (de ‘gewone’ uitvoering) ook ondersteund evenals Windows 7, Server 2012 R2, 2016 en 2019. Het publiceren van (alleen) applicaties, in plaats van een volledige desktop behoort ook tot de mogelijkheden.

Microsoft geeft aan dat de Windows Virtual Desktop is geoptimaliseerd voor het gebruik van Office 365 Pro Plus. Wat dat exact inhoud is nog onbekend, het klinkt in ieder geval veelbelovend.

Support en partners

Zoals je misschien weet verloopt de ondersteuning op Windows 7 in januari van 2020. Maar, als je gebruik maakt van de WVD i.c.m. Windows 7 dan wordt support na 2020 verlengt met nog eens 3 jaar – kosteloos!

Microsoft werkt nauw samen met verschillende partners om de algehele gebruikers ervaring verder te optimaliseren, een daarvan is Citrix. Citrix heeft op haar beurt een volledig nieuwe DaaS (Desktop as a Service) variant ontwikkeld. Deze zal bovenop de Windows Virtual Desktop ‘landen’. Het beste van beide werelden, zogezegd.

Op het moment van schrijven zijn er (officieel) nog geen details bekent. Echter, mocht je geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden dan kunnen we wel alvast een tipje van sluier oplichten.

Wij zijn al vanaf het eerste begin volledig op de hoogte en volgen de laatste ontwikkelingen op de voet!

Natuurlijk valt er nog veel meer te vertellen maar dit geeft je in ieder geval een idee van waar Microsoft zoal mee bezig is als het gaat om de moderne, digitale werkplek vanuit de Cloud. Vragen rondom hoe en waar te beginnen, inrichting, beheer, wat te doen met applicaties, data en meer beantwoorden we graag voor je.