Gemiddelde leestijd: 3 Minuten

In het hybride tijdperk, waarin we momenteel leven, wordt een grote mix aan applicaties gebruikt. Applicaties vanuit de Cloud (SaaS), mobiele en web applicaties en applicaties die we vanuit ons eigen datacenter aanbieden. Dit laatste wordt tegenwoordig ook wel de ‘traditionele’ manier van werken genoemd.

Mede hierdoor wordt het steeds belangrijker om na te denken over hoe we de data en toegang tot onze applicaties beter kunnen beveiligen.

Cloud?

Deze aanpak is (ook) uitstekend te combineren als er een werkplek vanuit de Cloud wordt gebruikt. Een endpoint zal altijd nodig zijn, en waarom dan niet eén gebruiken waar de gebruiker zich happy bij voelt. Dit, in plaats van het apparaat waarop wordt gewerkt zo veel mogelijk ‘dicht’ te zetten en de medewerker te bepreken in zijn of haar doen en laten.

Traditioneel

Wat hierbij goed aansluit is een vraag die ik (Bob) kreeg over hoe je omgaat met legacy (Windows) applicaties in een omgeving waarin veel SaaS applicaties worden gebruikt. Hierdoor worden bestaande applicatie en desktop virtualisatietechnieken in stand gehouden, althans zo lijkt het.

Laat ik beginnen met het feit dat ik de term legacy applicaties een slechte vind. Bij de meeste bedrijven zijn deze applicaties kritisch voor het bedrijfsproces en het wordt daarom niet gewaardeerd als je deze als ‘legacy’ bestempeld. Traditionele applicaties vind ik een betere term. Zeker wanneer je weet dat er elke dag nog Windows applicaties bijkomen. Verschillende onderzoeken bevestigen dit. Er komen eerder meer Windows apps bij dan dat er verdwijnen.

En hoeveel van deze applicaties kun je per jaar “verSaaSen”? Hoeveel heb je er daadwerkelijk in je organisatie? En hoelang ben je dan bezig? Dit is altijd een uitdagend traject omdat deze applicaties meestal diep in het bedrijfsproces verweven zitten. Een antwoord op de vraag hoe je hier mee om moet gaan, is dan ook niet eenvoudig te geven.

Virtualiseren

Een veelgebruikte methode is het toepassen van applicatie virtualisatie om ervoor te zorgen dat de gebruiker een SaaS ervaring krijgt bij het gebruik van de applicatie. Het enige wat immers telt is hoe de gebruiker het ervaart. Welke technologie er wordt gebruikt voor het aanbieden van de applicatie interesseert hem of haar niet. Dit wordt helemaal versterkt wanneer er een (Unified) Workspace aggregatie portal gebruikt wordt waar alle soorten applicaties, desktops en data bij elkaar komen zonder dat de gebruiker weet waar deze vandaan gestart worden.

Hybride

Wanneer je als bedrijf van plan bent om volledig naar de Cloud te gaan is dit bij de meeste bedrijven nog steeds een lange termijnvisie en zal er veelal worden gekozen voor een hybride oplossing. Er zijn helaas nog te veel applicaties die om diversen reden niet naar de Cloud te verhuizen zijn.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de bijbehorende data? Kan en mag dat wel ‘zomaar’ worden verplaatst. Denk hierbij aan wet en regelgeving die dit mogelijk verbiedt. Er zijn ook technische reden zoals latency naar de backend of randapparatuur die ervoor zorgen dat een migratie naar de Cloud lastig is. In een aantal gevallen zijn de technische beperkingen nog prima op te lossen, maar dit zal voorlopig niet voor alle applicaties gelden. Daardoor is applicatie virtualisatie in mijn ogen (zeker in een hybride situatie) nog steeds de beste manier om ‘traditionele’  applicaties aan te bieden.

Dan volgt vaak de vraag over wat voor plek desktop virtualisatie hierin dan heeft? Er zijn genoeg usecases te bedenken waar dit een (of een deel van de) oplossing kan zijn, een mooi onderwerp voor een volgende blog. Maar als het gaat om het aanbieden van traditionele applicaties aan gebruikers die al in bezit zijn van een werkplek, dan zal de gebruiker meer gebaat zijn bij het ‘lokaal’ kunnen starten van applicaties.

Geschreven door Bob Molenaar.