Gemiddelde leestijd: 2 Minuten

In een ideale wereld hebben gebruikers en beheerders alleen de rechten en permissies die ze nodig hebben om hun werk uit te voeren. Helaas is dit niet het geval: er is ook een lokaal administrator-account, waar eigenlijk niet naar omgekeken wordt. Dit account heeft veel rechten/permissies, maar vaak geen uniek wachtwoord. Dat terwijl dit met LAPS van Microsoft snel op te lossen is.

Het lokale administrator-account is van groot belang. Wordt een server uit het domein gehaald, dan is het mogelijk om via dit account er weer in te komen. Het lokale administrator-account heeft mede om die reden ontzettend veel rechten en permissies.

Het is dan ook zorgwekkend dat het beheer van dit type account nog te wensen overlaat. Juist met het oog op server hardening, waar mijn collega Sander Bruijs onlangs over schreef, is het belangrijk dat anderen niet zomaar bij dit account kunnen komen.

Dat begint met een complex, uniek wachtwoord voor het account, dat regelmatig gewijzigd wordt. Maar als servers vanuit een template of via een geautomatiseerde methode worden uitgerold, is de kans groot dat ze allemaal hetzelfde wachtwoord gebruiken. Ontdekt een kwaadwillende dan het wachtwoord van één server, dan heeft hij ze voor allemaal, bijvoorbeeld ook die voor het systeem waar alle belangrijke bedrijfsdocumenten opstaan.


Bescherm jezelf met LAPS

De oplossing is dus eenvoudig: geef iedere server zijn eigen, complexe wachtwoord. Dit zorgt echter voor administratie waar de gemiddelde beheerder niet op zit te wachten. Laat staan het periodiek wijzigen van dit wachtwoord. Het is dan ook niet verrassend dat ik in passwordmanagers vaak een enkel wachtwoord voor de lokale administrator-accounts zie.

Microsoft zag dit probleem ook, en ontwikkelde een tool om het op te lossen. Met de zogenaamde Local Administrator Password Solution (LAPS) is het mogelijk om de wachtwoorden van de lokale administrators volledig geautomatiseerd en regulier te wijzigen.

LAPS maakt daarvoor gebruik van de Active Directory. Beheerders kunnen in een Active Directory Group Policy aangeven met welke frequentie een wachtwoord gewijzigd moet worden en andere eisen invoeren. LAPS wijzigt het wachtwoord vervolgens volgens die regels automatisch naar een unieke, gegenereerde variant. Het wachtwoord wordt daarna binnen Active Directory opgeslagen.

Om rekening mee te houden

LAPS vereist geen extra server(rol), omdat het een uitbreiding is op Active Directory. Daarentegen moeten alle servers wel een Group Policy Extension bevatten. Daarna is het mogelijk om de wachtwoorden centraal te beheren via een Group Policy Object (GPO).

Daarnaast kan het zo zijn dat er een back-up van een VM teruggezet moet worden, die waarschijnlijk een ouder wachtwoord heeft. Als dat wachtwoord niet ergens is weggeschreven, is het ook niet meer te achterhalen.

Het is mogelijk om LAPS-wachtwoorden automatisch op te laten slaan op een aparte plek voor dit scenario, maar daar moet dan wel een apart script voor worden geschreven.

Server hardening kan makkelijk zijn

LAPS maakt duidelijk dat bepaalde delen van server hardening behoorlijk eenvoudig kunnen zijn.  Bovendien is er nu geen excuus meer om het beheer van het lokale administrator-wachtwoord niet goed te regelen.