Gemiddelde leestijd: 3 Minuten

Vanavond Martijn Bosschaart van Nutanix over de vloer bij SBC Solutions voor een Techsessie. Tijdens de sessie vertelt Martijn uitgebreid over het historisch verloop van IT en vanuit welke behoefte Nutanix is ontstaan en welk doel Nutanix dient.

In grove lijnen is Nutanix ontstaan uit de behoefte aan eenvoud in de huidige IT infrastructuur van Servers, netwerk en storage. Nutanix lost dit op middels een Hyperconverged approach. Alles in één box en met één management portaal van waaruit alles te configureren en beheren is.

Nutanix slaagt daar naar mijn idee goed in, Prism is die beheer console en blinkt uit in eenvoud en overzichtelijkheid. Ondanks de eenvoud vind je in Prism een ton aan mogelijkheden en even uitgebreide diagnostische informatie over de werking van je systeem.

Nutanix wil een brug slaan tussen on-premise en cloud infrastructuur door de look en feel van Prism als zodanig te presenteren. Het idee hierbij is dat je altijd over de laatste updates kunt beschikken (zoals bijvoorbeeld bij Gmail), zonder dat dit up-to-date houden voor de bedrijfsprocessen zichtbaar of onderbrekend is. Vanuit de console kun je dus ook je on-premise (en deels) je cloud infrastructuur beheren.

Tijdens de demo die Martijn later geeft, zien we de kracht van Nutanix. De volledige Hypervisor laag wordt geupdate zonder enige verstoring, zelfs het deployen van een twintig tal VDI’s loopt tijdens de demo soepel door (terwijl de update op de achtergrond uitgevoerd wordt). Door de hyperconverged approach worden allerlei configuratie taken overbodig.

Zoals het configureren van storage lun’s, migreren van machines bij updates van de hypervisor etc. Veel van deze vaak tijdrovende taken zijn vrijwel geautomatiseerd uit te voeren (of middels een one-click principe) binnen Nutanix.


High availability, redundant data opslag, deduplicatie, het zijn allemaal zaken die automatisch geregeld worden binnen een Nutanix cluster, de meeste zaken zonder enige configuratie wanneer de Acropolis Hypervisor van Nutanix gebruikt wordt (deze wordt gratis meegeleverd wanneer er een Nutanix box aangeschaft wordt). Heb je uitbreiding nodig?

Geen probleem, je plaatst een box bij en wijst deze aan een cluster toe. Nutanix doet de rest. De box wordt automatisch geïntegreerd in de resource pool van je cluster en de cpu, memory en storage capaciteit van de nieuwe box komen gelijk beschikbaar voor je VM’s, automatisch worden je VM’s load balanced over de huidig cluster boxen en de nieuwe.

Dit zonder enige configuratie. Zelfs het aansluiten van een Nutanix box vraagt weinig. Een voedingskabel en netwerkkabels erin steken is het enige wat nodig is.

Martijn vertelt ons ook over nieuwe producten. Nutanix bied nu de Nutanix Xi Cloud Services. Onder deze Services valt onder andere het overgenomen product Frame, waarmee Virtual Apps en Virtual Desktops vanuit de cloud aangeboden kunnen worden. Ook onderdeel van deze Cloud Services is de Subscription Based Disaster Recovery genaamd Leap. Met deze service wordt je Nutanix omgeving zonder dat je hier iets voor in hoeft te richten gesynchroniseerd naar de Nutanix Xi Cloud.

Verder is er nog een product genaamd Beam. Hiermee kun je uitrekenen waar het draaien van je applicatie het voordeligste is (on-premise of in de cloud). In de nabije toekomst zal dit product ook gaan adviseren waar en wanneer het gunstiger is om de applicatie te verplaatsen van de ene cloud naar de andere cloud omdat dat voordeliger is. Het laatste product waar Martijn ons over vertelde was Epoc. Dit product maakt inzichtelijk welke connecties en afhankelijkheden je applicaties hebben.

Het was een interessante avond en het liet mij wederom zien wat een prachtige producten Nutanix heeft. Ik ben een fan van de Nutanix producten, ze zijn allen gericht op het vereenvoudigen van IT en zijn stuk voor stuk gericht op toegevoegde waarde voor techneuten.