Gemiddelde leestijd: 3 Minuten

Afgelopen donderdag (5 oktober 2017) ben ik aanwezig geweest bij het jaarlijkse Citrix event ‘Citrix Solution Day’. Het was een interessante dag. Graag neem ik jullie mee in mijn ervaring van die dag.

What’s new with Citrix Workspace Suite

De dag begon met een sessie genaamd ‘What’s new with Citrix Workspace Suite’. Dit was een sessie waarin met name het sales verhaal van Citrix de revue passeerde. Waarom Citrix? Wat is de toegevoegde waarde van Citrix? Alle marketing termen vlogen mij om de oren. Knap hoe Citrix er toch elke keer weer in slaagt om dezelfde technieken weer aan de man te brengen, alsof ze met iets heel nieuws op de proppen komen. Uiteraard waren er ook echte nieuwtjes.

Deep-dive Citrix cloud

Na de eerste sessie volgde een sessie ‘Deep-dive Citrix cloud’. Hierin werd door een tweetal Sales Engineers uitgelegd waarom we met Citrix naar de cloud zouden moeten. Voornaamste redenen, kosten besparing, vrijwel geen downtime en een altijd up-to-date omgeving omdat deze (de core componenten) door Citrix gemanaged worden.

Het is leuk om te zien hoe Citrix cloud zich begint te ontwikkelen als een toekomst bestendig platform om je Citrix omgeving op te bouwen en je applicaties en desktops vanuit de cloud kunt gaan aanbieden aan je gebruikers of eindklanten.

Vooralsnog geeft Citrix zelf het advies om de cloud nog in een hybride variant te gebruiken (deels on-premises, deels in de cloud), maar in de komende tijd zal de Citrix cloud zich verder ontwikkelen en zal het zich ook uitstekend lenen voor een volledige Cloud implementatie van de Citrix Workspace omgeving.

Voor degene die geïnteresseerd zijn om zelf eens een kijkje te nemen en Citrix cloud eens willen testen, hierbij de link naar de Citrix site waar je de Citrix cloud gratis kunt testen: https://onboarding.cloud.com

In enkele stappen maak je een cloud account aan en kun je helemaal los gaan in jouw eigen Citrix cloud omgeving.

Future of work and IoT

De sessie die ik zelf het meest interessant vond, was de sessie ‘Future of work and IoT’. In deze sessie deden Senior Director of Technology, James Bulpin en System Engineer, Ingmar Verheij uit de doeken hoe zij de toekomst van de werkplek voor zich zien. Uitgangspunt hierbij was om IoT (Internet of Things) aan te wenden om techniek toe te passen, zonder dat de gebruiker hier zelf mee bezig hoeft te zijn.

Een voorbeeld hiervan werd gegeven in de vorm van een meetingroom waarbij automatisch bij het binnenlopen, de gebruiker herkend wordt, vervolgens de ruimte gereserveerd en Skype for Business voor die gebruiker gestart wordt. Dit alles zonder interactie van de gebruiker. Een ander voorbeeld was, dat de gebruiker een flexplek benaderd.

Zijn/haar mobiele telefoon in een dockingstation plaatst en vervolgens de (bureau)telefoon ingelogd wordt voor deze gebruiker, het scherm van de mobiele telefoon wordt uitgebreid naar de monitor op het bureau en de gebruiker geregistreerd wordt op deze werkplek zodat hij/zij vindbaar is voor zijn collega’s en voor iedereen inzichtelijk is dat deze plek bezet is.

In de zorg zou een verpleegkundige bij het binnenlopen van een kamer, over de laatste temperatuurmetingen en overige meetbare gegevens van een patiënt kunnen beschikken, zonder hier iets voor te hoeven doen. Dit kan bijdragen aan meer tijd voor persoonlijke aandacht en minder voor administratieve handelingen.

Het zijn niet direct hele technische hoogstandjes, maar het zijn manieren waarop we prettiger kunnen werken, zonder dat we er zelf interacties voor hoeven te doen. In de visie van Citrix maakt het dat we productiever kunnen zijn, omdat we gelijk met ons werk aan de gang kunnen, zonder dat we eerst allerlei gerelateerde (handmatige) handelingen hoeven uit te voeren.

Daarnaast kunnen op deze manier kosten bespaard worden. Bij het verlaten van een werkplek of meetingroom, word alles namelijk weer netjes afgesloten, zodat er geen onnodige energie wordt verbruikt. In de toekomst zal naar (de Citrix) verwachting, steeds meer automatisch voor ons gedaan worden, zodat wij ons kunnen richten op wat werkelijk onze aandacht vraagt.

Na het zien van deze sessie, maakte het mij heel enthousiast. Het maakte voor mij duidelijk hoe we techniek zouden moeten toepassen. Techniek is nu nog vaak een last, terwijl het ons leven makkelijker zou moeten maken. Meer weten? Kijk op onderstaande link:

https://www.citrix.nl/products/citrix-workspace/iot.html