Gemiddelde leestijd: 2 Minuten

Tegenwoordig zijn er talloze diensten en apps waarmee je goed kunt werken. Misschien gebruik je wel Office 365 en Skype for Business, en misschien heb je zelfs wel sociale media nodig. Het nadeel is echter dat je dan veel programma’s open hebt staan. Maar dat is niet langer nodig, dankzij Microsoft Teams.

“Microsoft Teams is een portal waar alle gesprekken, meetings en documenten centraal in staan”, vertelt Sander Bruijs van SBC Solutions. “Je hebt dus geen losse oplossingen meer, maar alles staat op een plek gecentraliseerd.” Dit betekent dat je alle losse vensters voor Skype en de Office-producten in het verleden kunt laten.

SharePoint

“Dat is natuurlijk ontzettend goed voor de productiviteit. Ik hoorde bijvoorbeeld over een schoolmeester die zijn lesmateriaal in Microsoft Teams zette. Studenten konden daardoor alles gemakkelijk op een plek terugvinden. En dat kun je natuurlijk gemakkelijk vertalen naar een zakelijke omgeving.”

Natuurlijk kun je met andere Microsoft-diensten ook gemakkelijk documenten delen, bijvoorbeeld met SharePoint. “Het voordeel van Microsoft Teams is echter dat het veel gebruikersvriendelijker is dan SharePoint”, vindt Bruijs. “Het is veel intuïtiever qua het weergeven van bestanden. Het visuele aspect is beter dan bij SharePoint, waar je eigenlijk een soort linkjes ziet naar documenten.”

Integraties

Binnen Microsoft Teams kun je bovendien niet alleen gebruikmaken van Microsoft-diensten, maar je kunt ook andere diensten integreren. Denk bijvoorbeeld aan sociale media, GitHub en Wiki-pagina’s.

Het grote voordeel is dat je voor die applicaties nooit uit Teams weg hoeft. De diensten worden binnen het programma zelf geladen, zodat alles op een plek blijft staan. “En je kunt zo veel of zo weinig gebruiken als je zelf wilt”, aldus Bruijs. “Je kunt zelfs voor meerdere uiterlijken kiezen. Je kunt gaan voor een soort intranet, maar bijvoorbeeld ook alleen de apps en diensten weergeven.”

“Daarnaast heb je geen nieuwe hardware nodig. Microsoft Teams werkt namelijk samen met producten van bijvoorbeeld Blue Jeans.”

Migratie

Het installeren van Microsoft Teams is vrij eenvoudig, weet Bruijs. “De grootste uitdaging ligt bij de adoptie van het programma door je werknemers. Daar moet je ze echt op trainen.”