Gemiddelde leestijd: 2 Minuten

De kogel is door de kerk; Microsoft neemt per 31 juli 2021 afscheid van Skype for Business Online (SfB). Daarmee is de stap om Microsoft Teams te positioneren als de belangrijkste communicatieapplicatie binnen het Office 365-landschap een feit. De samenvoeging van de Skype for Business Online-componenten in Microsoft Teams heeft ervoor gezorgd dat de mogelijkheden van de aparte Skype for Business Online-applicatie straks achterhaald zijn.

Het was sinds augustus 2018 al niet meer mogelijk om het “standalone” P1-abonnement van Skype for Business Online af te nemen.  Sinds 1 juli jongstleden is ook de P2-variant van het abonnement niet langer beschikbaar.  Vanaf 1 september 2019 kunnen gebruikers bovendien niet langer geactiveerd worden in Skype for Business Online, maar gebeurt dit standaard in Microsoft Teams. De optie om gebruikers aan SfB toe te voegen is voor nieuwe Office 365-omgevingen ook niet meer mogelijk. Bestaande Office 365-omgevingen waar Skype for Business Online gebruikt wordt, behouden de optie nog wel.

Roadmap

Er staan nog wel een aantal veranderingen in de roadmap om ervoor te zorgen dat Microsoft Teams alle functionaliteiten kan bieden die gebruikers nu gewend zijn van Skype for Business Online.

Gebruikers klagen tot nu toe namelijk veel dat er nog mogelijkheden in Microsoft Teams ontbreken, die wel in Skype for Business aanwezig zijn. Denk hierbij aan de mogelijkheden om te chatten met contacten die gebruik maken van de consumentenversie van Skype en de beschikbaarheidsindicator binnen de andere diensten en producten, zoals Outlook en SharePoint, die nu nog gevoed wordt vanuit Skype.

Aanpassingen

Bedrijven moeten op het gebied van telefonie wijzigingen doorvoeren op de eventuele lokale hardware – mocht hier gebruik van worden gemaakt – om mee te kunnen met de overstap naar Microsoft Teams.

Dit kan betekenen dat er wijzigingen nodig zijn in de “Session Border Controller” en eventueel in de firewall, als er gebruik gemaakt wordt van IP range-uitsluitingen. Zoals het er nu uitziet, wordt bij het overschakelen van Skype for Business Online naar Microsoft Teams op de backend van Microsoft alle parameters automatisch aangepast. Toch is een gedegen migratieplan en een OTAP-omgeving waar je de mogelijkheden in kunt testen, onmisbaar voor een verandering als deze.

De On-Premises Skype for Business server wordt vooralsnog nog niet afgeschreven maar je kunt er vanuit gaan dat ook hier (zeer) binnenkort het een en ander staat te gebeuren.

Uitdaging

Naast de technische veranderingen die dit met zich mee brengt, staat je organisatie wellicht ook voor een uitdaging op het gebied van adoptie om Microsoft Teams intern in te zetten. Hoe pak je dit het beste aan en welke middelen kun je hiervoor gebruiken? Microsoft Teams bevat namelijk veel meer mogelijkheden en dit kan zowel voor als tegen je werken.

Mocht je interesse hebben om meer te leren over Microsoft Teams, laat het weten via onze website en socials!