Gemiddelde leestijd: 2 Minuten
Waarom is mijn Office 365 zo traag?

Helaas kan ik er niet vanuit gaan dat jij deze vraag niet met regelmaat hebt ontvangen.

Begin januari heeft Microsoft een portaal aangeboden waarop je, je snelheid kunt analyseren en vergelijken met je eigen interne omgeving.
Hier vind je de portaal -> https://o365networkonboarding.azurewebsites.net/ 

Deze tool is in eerste instantie bedoeld om de dichtstbijzijnde “Service Front Door” voor Office 365 te vinden. Dit helpt je inzichtelijk te krijgen hoe het netwerk verkeer vanuit je organisatie of werklocatie richting Office 365 gaat.

Service Front Doors

Service Front Doors zijn zogenaamde points-of-presence waar verkeer bestemt voor Office 365 binnenkomt bij Microsoft. Bij het instellen van Office 365 voor een organisatie zijn er veel factoren die van invloed kunnen zijn voor wat betreft het optimaliseren van het (netwerk) verkeer. Gezien de grote hoeveelheid aan componenten binnen een modern bedrijfsnetwerk, verdient dit de aandacht.

Verstoringen op het netwerk kunnen uiteindelijk leiden tot een negatieve gebruikers ervaring.

Een aantal tips
  • Stabiele internet browser: Niet iedere browser is geschikt voor Office 365. Natuurlijk zullen de portalen werken, maar ga je voor de meest stabiele en positieve ervaring kijk dan op -> https://support.office.com/en-us/article/which-browsers-work-with-office-online-ad1303e0-a318-47aa-b409-d3a5eb44e452
  • Bureau keuze: Flex werken komt overal voor, maar je keuze in je bureau locatie kan invloed hebben op het gebruik van Office 365. Is bijvoorbeeld je Wifi dekking niet optimaal dan ga je dat zeker merken in je Office 365 gebruik. Zeker als je veel audio en/of video vergaderingen hebt.
  • Het gebruik van Proxy oplossingen: Microsoft adviseert om geen proxy oplossingen in het netwerk op te nemen. Als deze toch worden gebruikt dan is het advies om het verkeer naar de Microsoft “Service Front Doors” transparant door te laten.
  • Gebruik van een “Veilig” VPN: Het gebruik van een VPN oplossing kan je Office 365 gebruik negatief beïnvloeden. Indien je als organisatie een veilige VPN oplossing aanbied, maak dan de overweging om het verkeer richting Microsoft via het lokale internet te sturen en niet over, of door de VPN tunnel.

Mocht je naar aanleiding van het bovenstaande vragen en/of opmerkingen hebben, laat het mij of een van mijn collega’s weten. We wisselen graag eens van gedachte met je. Onder het genot van een kopje koffie, of een glas bier, ons maakt het niet uit!