Gemiddelde leestijd: 2 Minuten

Citrix biedt vele voordelen, zo vertelden we in een eerdere blog. Een van die voordelen is dat Citrix Cloud de mogelijkheid biedt om high available ingericht te worden. Met andere woorden: je hebt hierdoor weinig tot geen last van down-time. Maar hoe kan dat eigenlijk?

Citrix Cloud op Azure biedt je onder meer virtuele desktop infrastructures (VDI’s), waarmee je een besturingssysteem kunt uitrollen naar zo veel werkplekken als gewenst is. Een voordeel is dat er weinig down-time is.

“Je hebt de zekerheid dat de Citrix-infrastuctuur altijd en overal beschikbaar is”, vertelt Lennaert Tolhoek van SBC Solutions. “Daardoor kunnen je gebruikers altijd productief zijn.”

Meerdere platformen

“Een van de redenen dat dit kan, is omdat Citrix over meerdere platformen in te stellen is. Dit kan bijvoorbeeld door de clouddienst Azure van Microsoft, aan te vullen met AWS van Amazon”, aldus Tolhoek.

“Maak je gebruik van meerdere clouds, dan ben je vrijwel zeker dat er altijd wel eentje blijft draaien. Valt AWS uit door bijvoorbeeld een storing, dan werkt Azure in de regel nog steeds.”

De kans dat een clouddienst volledig uitvalt is overigens vrij klein. “Veel grote diensten maken namelijk gebruik van meerdere server-parken, die het werk van elkaar kunnen overnemen. Valt er een van de twaalf uit, dan is de kans groot dat de rest het nog wel doet.”

Gebruikmaken van Citrix Cloud kan bovendien op verschillende manieren. “Je kunt er voor kiezen om een deel op de interne infrastructuur te laten draaien en een deel in de cloud. Dat noem je een hybride oplossing.”

Ook dit kan voor de klant al voordelen opleveren: mocht er brand uitbreken en de interne infrastructuur kapot gaan, dan werkt het cloud deel nog steeds. Werknemers kunnen dan dus alsnog productief blijven.

Regelt zichzelf

Als beheerder heb je verder weinig werk aan Citrix Cloud. “Als het goed ingericht is, heb je er geen omkijken naar en zal er automatisch failover plaatsvinden wanneer een segment uitvalt”, vertelt Tolhoek.

“Bovendien wordt er iedere nacht automatisch een back-up gemaakt van de infrastructuur en worden Citrix-componenten in de cloud automatisch up-to-date gehouden door Citrix”. Mocht er dus iets kapot gaan, dan is een recovery in de cloud zo geregeld.

Een goede inrichting is hier echter wel belangrijk voor. “Een systeem is zo sterk als zijn zwakste schakel”, weet Tolhoek. “SBC Solutions heeft de juiste mensen beschikbaar om een goede inrichting te garanderen als er omgeschakeld wordt naar een hybride cloudoplossing of een volledige cloudoplossing.”