Gemiddelde leestijd: 2 Minuten

Bedrijven die alles on-premises hebben staan weten dat dat nog wel eens voor problemen kan zorgen. Op- en afschalen is lastig en kost veel geld, en alles moet ook nog eens onderhouden worden. Citrix op Azure kan dat een stuk eenvoudiger maken.

Citrix op Azure maakt gebruik van virtual desktop infrastructures (VDI’s). Met een VDI is het mogelijk om één besturingssysteem klaar te maken voor gebruik en die vervolgens uit te rollen naar zo veel werkplekken als gewenst is.

Citrix biedt een dergelijke oplossing aan met XenDesktop. En dankzij hun samenwerking met Microsoft kan dit nu ook vanuit de clouddienst Azure, wat diverse voordelen biedt.

Schaalbaar

De oplossing is onder meer erg schaalbaar, weet Lennaert Tolhoek van SBC Solutions. “Heb je bijvoorbeeld seizoenswerkers, dan kun je heel gemakkelijk uitbreiden voor de extra mankracht. En als ze weer weggaan, kun je het geheel weer kleiner maken.”

Dat in tegenstelling tot wanneer er voor een on-premises oplossing gekozen wordt. Dan moet immers alle extra hardware voor bijvoorbeeld een server aangeschaft worden. Maar bij Citrix op Azure staat alle hardware bij Microsoft.

Voor downtime hoef je overigens niet bang te zijn, stelt Tolhoek. “Microsoft heeft meerdere datacentra over de gehele wereld. Mocht het centrum in Amsterdam wegvallen, dan stuurt Azure het verkeer door naar een van de andere centra in de wereld. Daardoor blijven je diensten altijd werken.”

Kostenbesparing

Met Citrix op Azure kan er bovendien op de kosten bespaard worden, vertelt Sander Bruijs van SBC Solutions. “Je betaalt alleen voor wat je afneemt.” Mocht het bedrijf kleiner worden – bijvoorbeeld vanwege seizoenswerkers – dan wordt er ook minder betaald.

Daarnaast bespaar je geld op het onderhoud en beheer. “Mocht iets niet werken, dan kunnen de IT’ers dat snel aanpassen. Gebruik je geen VDI’s, dan moet zo’n laptop al snel ingenomen en onderzocht worden. Dat kost tijd en dus ook geld.”

“Bovendien laat Azure je ook kiezen wanneer je piekuren zijn”, zegt Tolhoek. “Als er dan ‘s nachts niemand aan het werk is, kun je het aantal actieve VDI’s terugschakelen. Dan betaal je er ook niet voor.”